Пътеписите са създадени по истински, преживени пътешествия. Написани са от Петьо Нейчев, щастливец и пътешественик по призвание, собственик на агенцията.

Пред Ватиканските музеи

Едно пътуване до Рим

Колкото и далечен и католически да ни се струва Рим, всъщност е само на 2 часа път със самолет и е свързан много с българското православие. Там е погребан св. Константин Кирил Философ. С пътуването до Рим ние не само се докосваме до древната Римска империя, имаме възможност да се възхитим пред красотата на Ренесансовия Рим, но и също можем да се поклоним пред мощите на един от нашите просветители св. Кирил.

Кутаиси

Кавказка приказка /Грузия и Армения/

Между Грузия и Армения има много спорове за какво ли не. Там да отстояваш въпроса „нашето е най-хубаво“ и „ние сме първи“ е национален спорт. В наше време приемаме, че първата държава, която е приела християнството за държавна религия, е Армения през 301 година от цар Тиридат III. Да ама не .... Грузинците твърдят, че св. Нина идва по тези земи през 319 г. По чудо избегнала мъченическа смърт от арменския цар Тиридат, която постигнала нейните спътнички –Рипсимия, която била от царско потекло, Гаиания и 35 девици, които бягали в Армения от Рим, заради гоненията на император Диоклетиан. Тяхната теза е, че ако наистина Армения по това време е християнска държава, то техния цар не би причинил тази жестокост спрямо тези християнски девици. Не можахме да им решим междудържавния конфликт, но се докоснахме до много свети места, свързани с християнството в двете силно религиозни държави на границата между Европа и Азия.

микулчице

По стъпките на светите Седмочисленици

Макар и близки като разстояние, западните  балкански държави са доста непознати за нас българите, макар че те са много свързани с нашата история. Всички сме учили за братята Кирил и Методий и техните ученици, но малцина знаят, че техните мощи и гробове не са в пределите на днешна България. Гробът на Св. Кирил е в Рим, на Св. Методий някъде в Моравия, на техните ученици Наум и Климент в Охрид, а на Горазд и Ангеларий в град Берат Албания.  За съжаление за Св. Сава, петия ученик на братята, почти нищо не знаем. На там сме се запътили и ние с надеждата да се докоснем до тези свети места за всички православни българи.

Катедралния храм в Яш

Света Петка и православните манастири в Румъния и Украйна

Само на 500 км от България се намират много православни светини, свързани и с българската история. Всеки православен християнин трябва да посети и се поклони пред тях. Разбира се, на първо място това са нетленните мощи на Св. Петка Търновска в Яш, също и множеството манастири из цяла Буковина. А за такива пътешественици като нас това беше само началото на едно дълго пътуване през Румъния, Молдова и Украйна. Пътуването започнахме с дълъг нощен преход около 650 км /винаги първия ден трябва да се „отхвърлят“ повече километри, докато имаме ентусиазъм и не сме още уморени. Дунав мост се минава бързо, само с една проверка на документите на румънска теретория. От българска страна се плаща 4 лв за преминаване на моста, а в обратна посока 13 леи или 3 евро.